Women’s Online Safety Week: Program Süreci

Zeynep Dilruba Tasdemir
7 min readDec 20, 2021

--

Women’s Online Safety programı, eğitim ve ideathon etkinlikleri yoluyla kadınların çevrimiçi güvenliğini artırmak için bir Google girişimi olan Women Techmakers tarafından başlatılan bir programdır.

Geçen sene Türkiye’de ilk kez çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Women’s Online Safety Hackathon ile dünyada bir ilki başarmış iken, bu programı devam ettirmemiz gerektiğini fark ettik. Bu sene ülkemizde ve dünya çapında birbirinden başarılı işlere imza atmış üç büyük kuruluş ile bu projeyi gerçekleştirdik.

Türkiye’de sivil toplum alanında uluslararası kurumlarla çalışan, çeşitli ve başarılı işlerde bulunan, dijital dönüşümü hedefleyen ve önemseyen habitatdernegi; Türkiye ile aile, kültür ve profesyonel bağları olan kadınları bir araya getiren ilk uluslararası iletişim ağı TurkishWINve kadınların ve gençlerin sağlıklı ve verimli yaşamlar sürdürebilmeleri için imkanları artırmak konusunda ulusal ve uluslararası çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile bu sene Google Women Techmakers Türkiye ekibi olarak güçlerimizi birleştirdik.

Peki, hafta boyunca neler yaptık? Dilerseniz bir göz atalım:

Women’s Online Safety Webinars | 1. Gün

Yaklaşık 2 aydır neredeyse her gün toplantılarla geçen süreç sonunda başlıyordu!

Saat 20.00'da Google Developers Communities Youtube kanalında, açılış yayınını Ceren Tunay ile birlikte başlattık. Daha sonrasında, günün anlam ve önemini anlatması, Women’s Online Safety ve Women Techmakers programının öneminden bahsetmesi üzerine Google Community Manager Merve Isler sahnedeydi.

Merve İşler, konuşmasından sonra bu programı paylaştığımız çok değerli ortaklarımızı program hakkında görüşlerini almak üzere oluşturduğumuz oturumu yönetti. Oturumu paydaşlarımız TurkishWIN kurucu başkanı sayın melek pulatkonak; habitatdernegi Dijital Dönüşüm Program Direktörü Taha Aydoğmuş; UNFPA Türkiye Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Yasemin Kalaylıoğlu ve Google Developer Relations Region Lead Barış Yesügey ile keyifli ve ufuk açıcı bir açılış oturumu gerçekleştirdik!

Açılış konuşmalarından sonra haftanın ilk webinar oturumunu Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Proje Yöneticisi Nilay Abınık ile başladık. “Siber Şiddet ile Psikolojik Mücadele” konusunda bizlerle önemli bilgiler paylaşan Nilay Abınık’ı habitatdernegi Dijital Dönüşüm Programı Proje Yöneticisi Rüzgar Doğaç Nacak modere etti.

Keyifli ve ilham verici webinar ardından, UNFPA Türkiye Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Yasemin Kalaylıoğlu ile Google Meet üzerinden “Ayrımcılık, Toplumsal Cinsiyet, Eşitlik ve Şiddet” atölyesini gerçekleştirerek birinci günü noktaladık.

Women’s Online Safety Webinars | 2. Gün

İkinci gün açılışında Ceren Tunay ile açılışı gerçekleştirdikten sonra, ikinci günün ilk webinar konuşmacısını davet etmesi ve modere etmesi üzerine Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Proje Yöneticisi Gizem Cansever’i davet ettik. “Değerler İle İçerik Oluşturma” oturumuyla Engin ÖZÖREN samimi, keyifli ve bir o kadar da öğretici bir eğitim gerçekleştirdi. Dijital dünyada içerik üretirken, kendi yolculuğumuza da dikkat çekerek bizlere ilham oldu.

Hemen ardından, günün ikinci webinar konuşmacısını davet etmek üzere Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Direktör Yardımcısı Elif Yıldırım, “Dijital Dünyada Dikkat Edilmesi Gerekenler” oturumunu gerçekleştirmesi üzerine Doç. Dr. Erkan Saka ‘yı davet etti. Erkan hocamız ile birlikte dijital dünyada güvenli kalmanın önemini ve yollarını keyifli bir oturumda tartışarak günün son webinar oturumunu gerçekleştirmiş olduk.

Webinar etkinliğimizin hemen ardından, Kadın Öz Savunma Akademisi’nden İdil Kandil ve Cemre Öztoprak ile birlikte Google Meet aracılığıyla Women’s Online Safety Traininggerçekleştirdik.

Women’s Online Safety Webinars | 3. Gün

Women’s Online Safety Webinar serisinin son gününde Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından toplumsal cinsiyet alanında çalışan 300 gençten biri seçilerek “National Gender Youth Activist” ünvanını alan, Birleşmiş Milletler’de yakın temasta birlikte çalışmalar yürüttüğümüz Selin Ozunaldim ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Nesiller Boyu Eşitlik” üzerine ilham verici bir oturum gerçekleştirdik.

Webinar serimiz ile birlikte, eğitim serimizi de tamamlamış olduk. İlk önce Women Techmakers Ambassador’ları Berfin Karaca ve Ceren Tunay ile kadınları güçlendirmeyi amaçlayan bir Google projesi #IamRemarkable atölyesi gerçekleştirdik.

Hemen ardından, Habitat Derneği’nin düzenlediği ve oturumda eğitmen rolünde bulunduğum “Siber Zorbalık” atölyesi gerçekleştirerek, eğitim ve webinar sürecini tamamlamış bulunduk.

Women’s Online Safety Week’te Ideathon Zamanı! 🎉

Women’s Online Safety Ideathon’da Açılış Günü

Webinar ve eğitim serilerinden sonra, heyecanla beklediğimiz ideathon süreci başladı! Gün boyunca katılımcılarımız Discord kanalında takım arkadaşlarını aradılar ve takımlarını oluşturmaya başladılar.

Saat akşam 20.00'ı gösterdiğinde, Google Developer Communities YouTube kanalında Ceren, Merve Isler değerli paydaşlarımız Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Proje Yöneticisi Rüzgar Doğaç Nacak; UNFPA Türkiye Program Analisti Nazife Ece Uslu ile açılışı gerçekleştirdik.

Saat 21.00 itibariyle takımlarımız için ideathon süreci başladı! Takımlar “Kadınların Çevrimiçi Güvenliği” teması için fikirler üretmeye çalıştı.

Ertesi gün, takımlarımız gün boyu mentörlerimizden projeleri için destek aldılar. Kıymetli mentorlerimiz Uzman Psikolog Nil Madi, Eğitim Teknoloğu Taha Aydoğmuş, Uzman Psikolog Nilay Abınık, UNFPA Türkiye program Asistanı Eda Özyurt Kılınç, Kadın Öz Savunma Akademisi Kurucuları Esra Sancaklı ve İdil Kandil, Psikolojik Danışman Büşra Eliyatkın, UNCHR’dan avukat Ayşe Vural, Legal Design Turkey CEO ve kurucusu Ebru Metin, LL.M ‘ne değerli katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz!

Takımlarımızın projelerini daha etkili bir şekilde sunabilmeleri adına DeM Akademi’den çok kıymetli Mustafa Erdoğan ile birlikte harika bir sunum teknikleri atölyesi gerçekleştirdik!

Ideathon Sunumları😍

Ideathon sürecinde takımlarımız 27 Kasım saat 11.00'a kadar çalışarak projelerini tamamladılar. Süreçte toplamda 18 takım sunumunu başarıyla bitirdi ve sunumunları Google Developer Communities YouTube kanalından canlı yayında sunma imkanı elde ettiler.

Proje sunumlarının en genç takımı 12 yaşındaki Melek ve Kağan’nın oluşturduğu “Guard of Women” ekibiydi. Ekip olarak projelerini dinlerken açıkçası çok heyecanlandık!

Değerlendirme sürecinde 6 jüri üyesi takımları değerlendirdi. Google Community Manager Merve Isler; Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Metin; Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Direktör Yardımcısı Elif Yıldırım; TurkishWIN İletişim ve Etkinlik Lideri Su Karagöz; TurkishWIN
Milyon Kadına Mentor Program Lideri Sibel Eşder; UNFPA Türkiye Program Analisti Nazife Ece, jüri üyesi olarak takımları değerlendirdi. Süreç boyunca verdikleri destekten ötürü kendilerine teşekkür ediyoruz!

Women’s Online Safety Week’te Final Zamanı!

Eğitimler, webinar ve ideathon süreciyle geçen verimli bir haftanın final yayını için bu yolculuğu bizimle paylaşan paydaşlarımızla ortak bir canlı yayında hem süreci sonlandırdık, hem de ideathon sürecinde ilk 3 takımı ilan ettik!

Kapanış yayınında Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Proje Yöneticisi Rüzgar Doğaç Nacak; UNFPA Türkiye Program Analisti Nazife Ece Uslu; TurkishWIN İletişim ve Etkinlik Lideri Su Karagöz ve TurkishWIN
Milyon Kadına Mentor Program Lideri Sibel Eşder ile kapanış programını gerçekleştirdik!🎉

Ve beklenen an geldi! Bu sene, Women Techmakers adına ilklerin yaşandığı bir sene oldu. Ideathon sürecinde ilk 3 ödüllendirilirken, ek olarak “Jüri Özel Ödülü” takdim edildi!

Projelerinde kadınların sosyal medyada karşılaştığı zorbalıklara karşı çözüm bulmayı hedefleyen, bunun içinde KASK-O (Kadınların Sosyal Medya Koruyucusu) programını geliştirmeyi amaçlayan, ideathon sürecinin en genç ekibi Guard of Women ekibine “Jüri Özel Ödülü” takdim edildi. Ödülü ve kazananları TurkishWIN Milyon Kadına Mentor Program Lideri Sibel Eşder takdim etti!

Guard of Women

İdeathon sürecinin üçüncülük ödülünü, sosyal medya kullanıcısı olan kadınların ve çocukların, erkeklere oranla çok daha fazla yaşadığı taciz, zorbalık, ifşa gibi kötü tecrübelerin ardından, hukuki olarak nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair hissettikleri yalnızlık ve “ne yapacağını bilememe hali (belirsizlik sendromu)”ne çözüm bulmayı hedefleyen; sanal platformlarda kötü tecrübe yaşayan kullanıcının, elindeki verileri nasıl değerlendirebileceğine ve bu deneyimini nasıl atlatabileceğine dair bir rehberlik hizmeti sunma amacı olan “Paylaş&Çöz” ekibi kazandı. Ödülünü, Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı Proje Yöneticisi Rüzgar Doğaç Nacak takdim etti!

Paylaş&Çöz

İdeathon sürecinin ikincilik ödülünü, Hypatia App ile kadın ve non-male her yaştan bireyin dijital, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldıkları durumlarda kendilerini nasıl savunabilecekleri veya acil durumlarda nasıl bir güvenli alan oluşturabilecekleri güvenli bir alan oluşturmayı amaç edinen Andies takımı kazandı! Ödülü ve kazananları TurkishWIN İletişim ve Etkinlik Lideri Su Karagöz takdim etti!

Andies

Ve şampiyon! Geliştirdikleri Hestia App ile kadınlara yönelik çevrimiçi şiddetin internetteki çözüm ve destek yetersizliği sorununa çözüm bulmayı hedefleyen Hestia, süreci tamamlayan birinci takım oldu! Ödülü ve kazanan ekibi UNFPA Türkiye Program Analisti Nazife Ece takdim etti!

Hestia

Takımların ilanından sonra, ekip olarak kapanışı gerçekleştirdik!🎉💪🏻

Son sözler:

2 ay süren, neredeyse her gün toplantı aldığımız Women Techmakers Ambassador ekibi ve çok değerli paydaşlarımızla yoğun ama bir o kadar da verimli bir süreci geride bıraktığımız için; kadınlar ve kız çocukları için güvenli bir gelecek inşa etme noktasında atılan önemli adımın bir parçası olduğum için çok mutlu ve gururluyum!

Bu ekibin bir parçası olmam noktasında beni cesaretlendiren, ilham veren ve kişisel gelişimim noktasında geliştiren Merve Isler’e; süreç boyunca destekleyen ve tecrübesini paylaşan Ceren Tunay’a; “Böyle bir proje yapıyoruz, Habitat Derneği’ni bu projede görmeyi çok istiyorum!” dediğim ilk andan itibaren bu projeyi ve beni destekleyerek onurlandıran direktörüm Taha Aydoğmuş’a ve Habitat Derneği Dijital Dönüşüm Programı’nda beraber çalışmalar yürüttüğüm arkadaşlarım Elif, Rüzgar, Gizem ve Nilay’a; çok değerli paydaşlarımız TurkishWIN ve UNFPA Türkiye ekibine; ve tabi ki de bu projenin gizli ama özel kahramanları Merve Arslan, Fatma Nur Yokuş, Berfin Karaca, Dilara Pala, Ayşin Buluş, Hanedan Kocahan’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum!

İyi ki varsınız!💙

Bir sonraki etkinlikte tekrardan görüşmek dileğiyle🪄

--

--