Women’s Online Safety Week 2021'in Ardından: Başlangıç🎉

Zeynep Dilruba Tasdemir
3 min readDec 15, 2021

--

design by Merve Arslan, Women Techmakers Ambassador

Yaklaşık 4 yıldır kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet alanında çalışmalar yapan; 3 senedir habitatdernegi’nde siber zorbalık eğitimleri veren, UN Women çatısı altında toplumsal temelli dijital şiddet üzerine aktivizm yürüten bir gençlik aktivistiyim.

Bu çalışmaları sürdürürken, Google’da Community Manager olarak çalışan Merve Isler ile yollarımız kesişti ve özellikle kadınların maruz bırakıldığı cinsiyet temelli dijital şiddet projelerinin olduğundan bahsetti: Women’s Online Safety ! Üzerine konuştuktan sonra projeyi tekrardan Türkiye’de gerçekleştirir miyiz diye düşünürken, Women Techmakers Ambassador’u oldum ve bu projede lead organizer olarak çalışırken buldum.

İlginç bir ayrıntı: Ne tesadüftür ki, bu programda çalışmadan önce habitatdernegi’de proje yöneticisi olan Gizem Cansever ile “Women’s Online Safety Europe” etkinliğinde Habitat Derneği adına konuşmacı olarak katılmıştık!😍

Geçen sene dünyada ilk kez Türkiye’de online olarak gerçekleştirilen “Women’s Online Safety Hackhaton” ile hem Türkiye’de hem de dünyada büyük bir etki yaratılmıştı. Bu etkiyi devam ettirmek ve daha da büyütmek adına, 22–28 Kasım tarihleri arasında değerli paydaşlarımız habitatdernegi, TurkishWIN ve UNFPA ile birlikte “Women’s Online Safety Week” organize ettik.

Peki, neden sadece kadınların güvenliğini konuştuk?

“Kadınlar erkeklere oranla 27 kat daha fazla çevrimiçi şiddete maruz kalmaktadır (Jigsaw).

Jigsaw tarafından yaptırılan araştırmaya göre, kadınların %85'i çevrimiçi şiddete maruz kalmış veya tanık olmuş ve çevrimiçi şiddetten etkilenen kadınların %50'si fiziksel güvenliklerinden de korkmaktadır. Bu da bize gösteriyor ki, çevrimiçi şiddetin boyutu gün geçtikçe online dünyanın sınırlarını aşarak özellikle kadınların ve kız çocuklarının güvenliğini tehlikeye atıyor.

Aynı araştırmaya göre, kadınlar erkeklere oranla 27 kat daha fazla çevrimiçi şiddete maruz kalmaktadır. Diğer şiddet türleri gibi çevrimiçi şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayanan bir şiddet türü olduğunu anlamamız pek mümkün. Yani kadınlar, “sadece kadın oldukları için” dijital dünyada da çevrimiçi şiddete maruz kalıyor!

Etkinliğin Planlanma Aşaması

Her etkinlik, detaylı, özenli ve titiz bir planlama üzerine kurulmalıdır. Süreçteki hedeflerimize hep beraber göz atalım:

Ekip olarak, etkinliği Covid-19 sürecinden dolayı hafta boyunca Google Developers Communities Youtube Kanalı, Google Meet ve Discord platformları kullanılarak online olarak gerçekleştirmeyi planladık.

✅Etkinliği, “Eğitimler, Webinar ve Ideathon” olmak üzere üç aşamada gerçekleştirmeyi hedefledik.

Eğitimler

Eğitim serilerini, kadınların çevrimiçi ortamda karşılaştığı zorluklara göre uyarlamak için ortaklarla, araştırmalardan yararlanmak adına çevrimiçi güvenlik uzmanlarıyla, çevrimiçi güvenlik ile ilgili araştırma ve çalışma yapan kurum ve kuruluşlarla yakın bir şekilde çalışmayı hedefledik.

Atölye çalışması olarak, kadınları ve yeterince temsil edilmeyen diğer grupları iş yerinde ve ötesindeki başarılarını kutlamaları için güçlendiren bir Google girişimi olan #IamRemarkable atölyelerini #IamRemarkable kolaylaştırıcılarımız tarafından gerçekleştirmeyi planladık.

📅 Webinar

Webinar serisi içinde paydaşların, konu ile alakalı uzmanların operasyon ekibi tarafından belirlenen konu başlıklarına ilişkin uzmanlar ve konuşmalar gerçekleştiği üç gün sürmesi planlanan bir seri yapmayı hedefledik. Webinar serisi canlı olarak YouTube’dan yayınlamayı planladık.

🎉 Ideathon

Mentor ve danışmanlar problem tanımı sonrasında çalışma süresince takımlar tarafından geliştirilen fikir, prototip ya da ürün fikirlerini dinler ve iyileştirilmesi amacıyla yönlendirmelerde bulunmasını, etkinlik bitiminde takımlar fikirlerini jüriye sunarak oylama sonrasında en iyi fikirler belirlenerek kazanan takımların ödüllendirilmesini planladık.

Katılımcıların kuracağı ekipler en az 2 en fazla 6 kişi olacak şekilde planladık.

✅Muhteşem duyuru tasarımlarımızı Women Techmakers Ambassador’u Merve Arslan tasarladı!

Süreci, Women Techmakers ekibi ve paydaşlarımızın desteği ile başlatarak verimli ve yoğun bir süreci başlatmış olduk!

Etkinlik detayları çok yakında sizlerle😉

--

--